DEPRESI MEMAKAN DIRI


Bahaya. Penyakit yg membunuh di dalam diam tanpa disedari. Sedih melampau, hilang minat & sering saja berasa down tidak kira masa. Kdg2 tgh ketawa pun boleh rasa down. Hanya mereka yg pernah melaluinya akan tahu bagaimana depression boleh mengubah fikiran secara tiba2.
.
Ada org komen, “Tak cukup dktkan diri dgn Tuhan lah tu.” Atau “Kau lah tk kuat nak hadap ujian Tuhan bagi.” Tak baik, jgn ckp mcm tu, semua ini ujian Allah beri. Bukan mereka pinta utk dpt penyakit begini. Justeru, apa yg boleh kt buat? Sayangi setiap org drpd kita tanpa ada perasaan hasad dengki.
.
Doakan mereka, bantu mereka cari kegembiraan hati dgn tatacara kehidupan sbg Muslim sejati, di samping ikhtiar dgn perubatan moden jika perlu. Pemilik fikiran dan hati kita adalah ALLAH SWT, Ya Malik. Jadi, dgn kekuasan & keizinan ALLAH jua yg boleh menyembuhkan depression, Ya ‘Adzim Ya Salam.
.
Jika ada di antara kalian yg mengalaminya, mohon doa sungguh2 pd ALLAH, jgn biarkan diri kalian seorang diri, cari keluarga, sahabat mahupun hadir ke majlis ilmu utk mendekatkan lg diri pd Ya Rabb. Bantu mereka, bukan menghukum mereka tanpa usul periksa. Semoga ALLAH sembuhkan jiwa2 kita drpd penyakit hati, sifat2 mazmumah yg boleh membawa kpd kehancuran hati dan iman.
.
Ya Mujib, makbulkanlah doa2 kami.
#karyaHope #Hope2019

Kredit: Weeda Airiza

ARTIKEL MESTI BACA
ANDA MUNGKIN SUKA
googletag.cmd.push(function () { googletag.display('KMK_KaryaBestari_ROS_Interstitial-0'); });